Een duurzame vegan tas van gerecycled materiaal

Ik wil een nieuwe tas

waarin ik mijn laptop en spulletjes gemakkelijk kan meenemen. Niet dat mijn fijne lichte rugzakje het niet meer trekt, maar ik wil gewoon iets moois. Telkens wanneer ik weer een klapstoeltje heb bemachtigd op het overvolle treinbalkon, kijk ik sluiks naar de frommelige rugzakjes en courier bags.  En dan weer naar het backpackje op mijn schoot. Ja, ik moet nodig iets anders.

Leer of Vegan?

Leer? Sjiek en mooi, maar: chroomvergiftiging, antrax, waterverspilling, dierenleed, kinderarbeid. En hoeveel schaars voedsel heeft een koe of kalf wel niet nodig voor-ie als een tas op het trein balkon eindigt?  
Vegan? Als er íets vegan is, dan is het wel PVC. Wagonnetje zout in water oplossen, stroom erop, chloorgas opvangen, laten reageren met etheen uit een wagonnetje aardolie en húp: je hebt een duurzaam product dat je zelfs na 100 jaar nog kunt recyclen. Komt geen koe of kinderarbeid aan te pas. Wél giftige metalen en dioxines bij verbranding. En plastic soep.

Hergebruikt materiaal

Hmmm, dit soort overwegingen leidt natuurlijk niet naar een nieuwe tas en ik kan beter een list verzinnen. Waarom niet iets van hergebruikt materiaal? Waarom nieuw plastic produceren voor nieuwe producten als er zoveel afval- of restmateriaal beschikbaar is?
In de winkel van Luucx Good Goods in Wageningen vind ik twee merken die me aanspreken: de tassen van Fraenck en van Ecowings.

Vegan leer

Fraenck maakt tassen van resten ‘Vegan Leer’. Een absoluut jeukwoord natuurlijk, wie heeft dát nou verzonnen? Zeil dus, een polyester matje met aan beide kanten een laag PVC. 
Maar wat zijn ze mooi en de ontwerpen eigentijds! Diverse geschikte modellen schoudertassen en rugtassen. Goed is ook dat elke tas met de hand wordt gemaakt. In Arnhem door mensen ‘met afstand tot de arbeidsmarkt’. Met elke prachtige en unieke tas die ze maken, groeit hun vakmanschap en zelfvertrouwen.
En mócht ik iets aan de tas stukmaken, dan kan Luucx het in het atelier Fraenck laten herstellen. Kom dáár maar eens voor in een gewone winkel…

Stoere tassen

De tassen van Ecowings worden niet om de hoek gemaakt, maar in India. Niet van zeilresten, maar van gebruikte vrachtwagen-binnenbanden. Materiaal dat anders langs spoorlijnen in verstikkende rookwalmen zou worden verbrand, maar nu aan door Ecowings opgeleide arme handwerklieden een eerlijk en groeiend inkomen biedt. In een gezonde werkomgeving en zonder kinderarbeid. Dat is een goed verhaal bij een mooi product. De tassen zijn stevig en stoer en er is een grote keuze in modellen. Kleurige details maar de kleur zwart overheerst. Waarschijnlijk omdat rode, blauwe of lila binnenbanden in India nog niet te krijgen zijn. 🙂

 

Conclusie

Mijn trouwe rugzakje moet zijn dagelijkse werk nog even volhouden tot ik het geld heb om die stoere Ecowings Rozer Pack aan te schaffen.
Want éérst koop ik nu bij Luucx die verblindend mooie lichtblauwe Charley Messenger Bag van Fraenck!

 

Shop nu bij Luucx good goods

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Om als eerste te lezen over Luucx good goods-updates en om speciale aanbiedingen te ontvangen.